Naturen lærer oss er ORAs vinnende konkurransebidrag for ny barneskole og svømmehall i Kautokeino, Guovdageainnu skuvla. Nytt: Prosjektet er i utvalget “best Unbuilt Architecture” hos den internasjonale fagprotalen ArchDaily, klikk her.

Vår intensjon er at dette skal bli et funksjonelt skoleanlegg og en tydelig møteplass for alle i Kautokeino, samtidig som det bygger opp under den samiske identitet og kulturelle utøvelse. Med det mener vi at anlegget som helhet også med utearealene tilrettelegger og skaper gode rom for at den samiske kulturen kan læres om og utøves på en inspirerende måte.

Den tradisjonelle samiske bygningskulturen er enkel og praktisk i sin form og i en unik pakt med naturen og landskapet. I det tradisjonelle samiske livet har det vide landskapet og den store himmelen vært det viktigste rommet, mens lavvoen har vært det lune, hvor man samles for beskyttelse fra vær, for mat og søvn, og det viktige sosiale samværet. Vårt mål har vært å løse arealbehovet innenfor en enkel og samlende form forankret i den samiske grunnformen – sirkelen, hvor rommenes kvalitet og skolens funksjonalitet er optimalisert samtidig som den viktige formen binder sammen alle aktivitetene ute og inne.

Byggets konstruksjoner er en kombinasjon av tre og betong, brukt der det respektive materialet er hensiktsmessig. Der hvor bygget møter og graver seg inn i terrenget mot vest, er det benyttet betong i de bærende ytterveggene. Det er også benyttet betong som bærende konstruksjon i ytterveggene i svømmehallen. Dette sikrer gode bygningstekniske løsninger. Det er trekonstruksjoner i form av limtre, massivtre og lettvegger. Disse benyttes der de respektive løsningene er hensiktsmessige i forhold til rasjonalitet i bæringen, fremtidig fleksibilitet, tekniske føringer, brann- og lydkrav.

Treverk dominerer de innvendige overflatene. Materialet skaper god atmosfære, er fuktregulerende og robust. Det eksponerte treverket vil være i form av massivtreelementer, trekledning på lettvegger og limtre noen steder. I tillegg vil det males vegger for å få farge inn i anlegget og knytte det til samisk fargebruk. Flere samiske kunstnere vil også sette preg på bygningen.

Skolen er på cirka 6000 kvadratmeter.

– Vi er veldig glade og stolte over å ha vunnet denne konkurransen. Den samiske kulturens pedagogikk og ambisjonene om å lage en spennende og interessant skolehverdag gjør at dette blir et veldig spennende prosjekt å utvikle videre.

I evalueringsrapporten heter det at løsningsforslaget er et «svært overbevisende konsept på alle nivåer; fra plassering på tomta, trafikkløsning og utforming av utearealene, plassering av hovedfunksjoner, intern kommunikasjon og hvordan enkeltfunksjonene er løst. Samtidig vurderes prosjektet som robust. Det tåler bearbeiding og fremstår som fleksibelt.» 

Bygging av skolen har startet. Byggherre er Kautokeino kommune, og Ola Roald Arkitektur samarbeider med landskapsarkitektene i Lo:Le landskap og plan og entreprenøren PEAB Bjørn Bygg med rådgivere.

nettkvalitet kautokeino konkurranse interiør.png